środa, 18 kwietnia 2012

Krówkowy, puszysty i lekki dla Asi i Wacka

To były fajne święta, trochę męczące, ale fajne.
Było strasznie dużo gości, a nasza rodzinka wreszcie w pełnym składzie.
Tak się jakoś podziało, że jedna z moich sióstr mieszka w Szwecji, a druga we Włoszech.
Starszej, skandynawskiej urodziło się w mikołajki pierwsze maleństwo i właśnie
na święta pierwszy raz przylecieli do Polski.
A że moja siostra przez całą ciąże i po porodzie również, ma wielka zachciewajkę
na krówki, a jej mąż jak się okazało też ma do nich słabość, to nie mogłam nie połączyć
tego z ich świąteczną prośbą "mamo serniiiiiik" i tak oto powstał.. pyszny... :)



Puszysty sernik korówkowy z lekkiego serka

  • 1kg zmielonego sera "lekkiego" (użyłam President)
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 20 g miękkiego masła
  • 1/2 paczki budyniu waniliowego
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • aromat waniliowy oraz migdałowy
  • 150 g krówek
  • około 10-15 herbatników typu "BeBe" (zależnie od wielkości blachy)



 Zaczynamy od wyłożenia formy papierem lub wysmarowania lekko tłuszczem (swój sernik upiekłam w tortownicy).
Następnie układamy na jej spodzie herbatniki, tak aby ciasno przylegały do siebie.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ser przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować.
Cały czas miksując dodawać kolejno masło, żółtka, cukier, aromaty, mleko oraz budyń.
Gdy masa będzie już jednolita, w osobnym naczyniu dokładnie ubijamy pianę z białek, którą później dodajemy do miski z masa serową.


Niewielką ilość krówek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do masy, całość delikatnie mieszamy łyżką (można też krótką chwilę miksować na niskich obrotach).


Przelewamy masę do formy i posypujemy wierzch resztą pokrojonych krówek, następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (ważne, aby zrobić to od razu, więc nie zapomnijmy wcześniej go włączyć ).




Piec około godzinę, sernik początkowo wyrośnie i popęka, ale później opadnie dokładnie do poziomu.


Po wystudzeniu chłodzić 2-3 godziny przed podaniem.



27 komentarzy:

  1. Musi być pyszny! Uwielbiam krówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie jest sprawiać komus taką słodką przyjemność..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałeczek na śniadanie! :)
    Ja taka głodna a tu takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny serniczek! Na pewno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moo sernik... musze to sprawdzić przy najbliższej okazji bo serniki i muffiny to moje kolejno drugie i trzecie imię

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny sernik!! i taki lekki

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dosyć, że uwielbiam serniki, to uwielbiam masę krówkową :) Bajeczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Krowkowy - i na tyle lekki, ze nie powoduje wyrzutow sumienia? Pyszny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniki to moja miłość, Twoim też jestem zauroczona:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany! Zakochalam sie wlasnie w tym serniku!:) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny efekt krówkowej zachciewajki :-) Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie serniki krówkowe:)
    Twój wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis:) Na pewno się skusze

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam, mniam!


    kocham serniki, kocham krówki!
    ohh, sernikowy zawrót głowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie siedzi w piecu:) wyrósł niebotycznie i widać, że jest puchaty Niezła sztuka z tego sernika. Mam tylko nadzieję, że nie opadnie, bo tak ładnie wygląda przez tą szybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. w jakiej tortownicy nalezy go upiec?

    OdpowiedzUsuń
  17. wlasnie w jakiej tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  18. przepyszny, zjedzony przez domowników jeszcze tego samego dnia :))))

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudny! Wygląda jak chmurka, a smakuje jak niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  20. tak się zastanawiam czy w tym przepisie ma byc 20 g masła czy może 20 dag? Różnica jest :) proszę o odpowiedz :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie miałam na myśli tylko 20 gram : )

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.