sobota, 14 kwietnia 2012

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

W tym roku przy poświątecznym barszczyku oprócz paluchów z pesto
pojawiły się też paszteciki - w wersji lżejszej bo nie z francuskiego ciasta.
Bardzo proste, farsz nieskomplikowany, w sam raz na szybki dodatek do zupy.
No i te otręby.. zawsze je gdzieś przemycę :-)



Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 20 g otrębów pszennych + 1 łyżka do posypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  •  40 ml oliwy z oliwek
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Na farsz:
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 1/2 kostki bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej, świeżej bazylii

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.
Rozczyn wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki z otrębami i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, po godzinie jednokrotnie odgazowujemy ciasto przebijając je palcami.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Oczyszczone pieczarki i cebulę siekamy w dość drobną kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem dodając kilka łyżek wody.
Gdy pieczarki widocznie zmniejszą swoją objętość a całość podejdzie wodą, dodajemy łyżeczkę mielonego lnu i mieszamy przez chwilę.
Na koniec dodajemy groszek, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku (podana w przepisie ilość sprawia, że paszteciki są mocno pikantne)

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt, który tniemy w spore kwadraty, a na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu, sklejając później jak klasyczne pierogi.



Gotowe trójkąty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy otrębami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut, aż ładnie się zarumienią.



    11 komentarzy:

    1. Wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam wszelkiej maści paszteciki

      OdpowiedzUsuń
    2. paszteciki z pieczarkami jak najbardziej pyszne! ; )

      OdpowiedzUsuń
    3. Ciekawostka ten groszek - nigdy nie dodawałam go do takiego farszu. Do wypróbowania

      OdpowiedzUsuń
    4. Wyglądają niesamowicie i pysznie! ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. podoba mi sie ten przepis:) i nie brzmi zbyt trudno:)

      OdpowiedzUsuń
    6. cudne'! ja zawsze jestem za leniwa na robienie drożdżowego ;p
      pozdrawiam,
      Szana,
      www.gastronomygo.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    7. Oo, pyszna i zdrowsza wersja :D Lubię to!

      OdpowiedzUsuń
    8. Moja babcia robi podobne i zawsze są pyszne:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Pamiętasz może ile pasztecików wychodzi z podanych proporcji? takiej wielkości jak na zdjęciu

      OdpowiedzUsuń

    Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.