niedziela, 25 marca 2012

Wiosenny omlet biszkoptowy nie musi być słodki.

Zjadłam w swoim życiu już setki omletów, czasem do mnie wracają i jem je prawie
codziennie, żeby później znów zapomnieć o nich na pare miesięcy..
Tak się jakoś złożyło, że (pewnie z lenistwa) nigdy nie robię omletów biszkoptowych,
tylko mieszam wszystko trzepaczką i gotowe.. tym razem postanowiłam wyciągnąć
mikser i zrobić takiego puchatego, wiosennego omleta, nie na słodko dla odmiany!
Muszę powiedzieć, że jako człowiek wiecznie głodny, rzadko kiedy mówię:
"No TO jest mega sycące", ale w tym przypadku naprawdę musiałam zrobić sobie
małą przerwę, bo nie mogłam go zmieścić ;-)




Wiosenny omlet biszkoptowy z twarożkiem
Na omlet
  • 3 jajka
  • 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Na twarożek
  • 130 g chudego twarogu
  • 40 ml jogurtu naturalnego
  • 2 rzodkiewki
  • 1/5 papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • bazylia 


Do 2 oddzielnych misek wbijamy  żółtka i białka.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, zaraz potem miksujemy żółtka z mąką, otrębami i przyprawami, a na końcu dodajemy ubite białka i miksujemy jeszcze krótką chwilę.

Powstałą "pianę" wylewamy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy pokrywką, aby góra też lekko się ścieła, po około 2-3 minutach obracamy.

Twarożek łączymy z rozdrobnioną papryką i rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem jogurtem i przyprawami i rozprowadzamy po wierzchu omletu.

15 komentarzy:

  1. Dziś niedziela, więc u mnie tradycyjnie- jajecznica, ale na jutro będzie omlecik :) Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam takiego puchatego omletu. chyba zrobię sobie taki jutro na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie Ci wyszedł. Moje zawsze opadają : <

    OdpowiedzUsuń
  4. Omlet i jeszcze ser biały, to na pewno sycące. Dobrze, bo nie będę miała potem ochoty na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł piękny biszkopt :) Ale naprawdę dajesz łyżeczkę soli? Ja dałam pół i jeszcze za słone jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. dietetyczne gotowanie to dla mnie trudny teren... jestem fanka masla i innych podobnych skladnikow, ale na wiosne zawsze zczynam myslec o diecie... twoje przepisy to swietny pomysl by troche "odchudzic" moje menu przed wyjsciem na plaze...
    pozdrawiam z mediolanu,
    justyna

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie pożywne śniadanka przed jakimiś dalszymi podróżami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile kalorii ma taki jeden omlecik? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całość ma około 470 kalorii, ale jest naprawdę ogromny :))

      Usuń
  9. Jeśli mam dietę 1600 kcal dziennie to co radzisz zjeść na obiad i kolację do tego omleta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedz go na obiad, uwierz, że się najesz, mi to wystarczyło

      Usuń
  10. A ja mam pytanie odnośnie patelni - używa Pani ceramicznej?? do zrobienia takiego omleta używa się jakiegoś tłuszczu? nie jestem ekspertem w robieniu omletów i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić,że jak wyleje ciasto na patelnie to się nie przyklei:P:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie używam tłuszczu bo smażę omlety na patelni teflonowej :-)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.