niedziela, 18 marca 2012

Marmurek "light" na święta

Różne cuda ludzie robią na święta, każdy ma swoją tradycję.
Jeśli o wypieki chodzi, to oczywiście popularne są serniki, mazurki,
makowce.. ale ona jest zawsze! Babka - taka czy inna być musi.
W oryginale jest bardzo tłusta, ale postarałam się ją nieco zmodyfikować.


Niskotłuszczowa babka marmurkowa z otrębami orkiszowymi
(100 gram ciasta tj mniej więcej 2 kawałki ciasta - dostarcza około 370 kalorii)
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml śmietany 12%
  • 200 ml mleka
  • 10 g naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 15 g otrębów orkiszowych

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, olej, aromat, śmietanę
oraz proszek do pieczenia, a następnie 3/4 porcji mleka (150 ml).
Całość miksujemy na wysokich obrotach, dodając następnie po jednym jajku wciąż miksując.

Po otrzymaniu jednolitej masy, połowę przelewamy do osobnego naczynia, do którego
dodajemy otręby, kakao i resztę mleka - miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Gdy obie masy będą gotowe nalewamy na zmianę jasną i ciemną małymi porcjami do keksówki, którą wcześniej delikatnie natłuszczamy olejem (przy użyciu pędzelka, by warstwa była naprawdę cienka)

Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut - do tzw "suchego patyczka"



Dodaję do:

15 komentarzy:

  1. O, u Ciebie już świątecznie się robi :D Fajnie wygląda takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja akurat w moim domu nie spotykam babki w wydaniu tłustym, jak to ujęłaś. jednak nie powiem, Twoja wersja jest jeszcze bardziej "chudsza" od tej, którą znam z domowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczna babka :)wczoraj robiłam ciasteczka owsiane według Twojego przepisu - wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciasto. Polecam używać papieru do pieczenia, wtedy nie trzeba niczym smarować foremki :)
    Jednak nie mogę przyjąć tego przepisu do akcji, ponieważ nie posiada, zgodnie z zasadami, banerka lub linku do akcji w przepisie. Dodaj jedno z powyższych, a z przyjemnością zaakceptuję przepis :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, już dodaję, jakoś z przyzwyczajenia wrzuciłam baner na kolumnę :)

      Usuń
  5. Świetne ciasto. Do wypróbowania w święta albo nawet i przed : )

    OdpowiedzUsuń
  6. ekstra, robiłam ostatnio bardzo podobną, ten marmurek robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiem co sobie upiekę na święta! Koniecznie zapisuję i na pewno wykorzystam :) Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią wypróbuję, bo tradycyjną ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wiedziałam, że to się da lightowo :) fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale pysznie wygląda :) Chyba się skuszę i zrobię w tym tygodniu :) Tylko czy mogę użyć olej słonecznikowy i otręby owsiane? I jeszcze, jeśli byś mogła podać wymiary Twojej keksówki, byłoby miło, bo ja mam dosyć dużą formę 35x11 i nie wiem, czy zwiększać składniki. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Moja jest chyba 26 cm i nie wyrosła poza formę, zdecydowanie możesz zwiększyć składniki x 1,5 :)
      Olej słonecznikowy daje bardzo charakterystyczny posmak, ale jeśli go lubisz to oczywiście nie ma problemu, otręby owsiane również mogą być :) powodzenia!

      Usuń
  10. Ciekawy przepis i fajna babka..dziękuję za udział w akcji i proszę o dodanie chociaż linku do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  11. No i niedługo się przyda przepis, mam nadzieję że będzie rodzinie smakować, już od jakiegoś czasu mam przepis na oku :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.