niedziela, 11 marca 2012

Domowe pesto ze słonecznikiem i migdałami

(scorll down for english)

Do dietetycznych przysmaków kuchennych na pewno nie należy, ale do niezdrowych też nie,
w końcu oliwa z zawiera ważne jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Ulubiony włoski dodatek mojej mamy - pesto.
Jako, że ostatnio często powracamy do moich paluchów serowych z pesto 
to nasz mały zapas ze sklepowych półek szybko się skończył.
Kupiłyśmy więc 2 doniczki z pięknie rozrośniętą bazylią, wykorzystałyśmy
mój ledwo co naprawiony blender i oto jest!


Domowe pesto ze słonecznikiem i migdałami
Przepis na około 250 ml pesto
  • 2 i 1/2 kubka liści świeżej bazylii
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • 1/3 kubka słonecznika
  • 1/4 kubka płatków migdałowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Listki bazylii opłukać i osuszyć.



Słonecznik wraz z płatkami migdałowymi podpiec na patelni,
a ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zblenderować.




Jeśli ktoś jeszcze nie miał do czynienia z takim wyrobem, to chyba najlepsze co można dodać do makaronu na szybki i aromatyczny obiad.


 english version

Homemade pesto with sunflower seeds and almonds
for about 250 ml of pesto
  •      2 1/2 cup fresh basil leaves
  •      1/2 cup grated parmesan cheese
  •      1/3 cup sunflower seeds
  •      1/4 cup almonds (whole or flakes)
  •      3 cloves of garlic
  •      100 ml olive oil (1/2 cup)
  •      1/2 teaspoon pepper
  •      1/2 teaspoon salt
Sunflower seeds and almonds broil for a while in a frying pan.
Place all ingredients in a dish and blend till its smooth.

13 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam pesto:) wygląda całkiem apetycznie:) Trzeba spróbować:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto, a towarzystwo migdałów zdaje się być wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyysznie zielone! idealne do lososia:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze własnoręcznie robię pesto :) takie jest zdecydowanie najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio makaron z pesto to danie które jadam 3 razy w tygodniu. A to Twoje jest obłędne. I te migdały :)
    Na pewno zrobię jak tylko dorwę świeżą bazylię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam dwa pesto. Wprawdzie kupne, ale po prostu je kocham.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pesto! Muszę w końcu spróbować zrobić je w domu : )

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pesto od dłuższego czasu widnieje na mojej liście do zrobienia, a z migdałami boskości :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Idę do sklepu po składniki. Od dzisiaj będę tu regularnie zaglądał.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj na obiad z makaronem tagiatelle ciemnym :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ile takie pesto może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  12. Moim nic nie było nawet po kilku tygodniach (a nawet dłużej) :-)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.