środa, 15 lutego 2012

Ricotta ♥ kardamon

 (scroll down for english version)


A jednak będzie wpis...
Czasem mam wrażenie, ze tutaj wszystko pachnie kardamonem.
Oczywiście nie mogłabym być bardziej szczęśliwa z tego powodu,
tworzy cudowna parę z cynamonem i najchętniej dodawałabym go
do wszystkiego - przywiozę sobie chyba jakiś zapas :-)
Tym razem na towarzystwo tej cudownej przyprawy zasłużyły..



Kardamonowo - bananowe placuszki z ricotty
(porcja dla 2-3 osób)

  • 250 g serka Ricotta
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • łyżka otrębów pszennych (bardzo drobnych)
  • łyżka miodu
  • średni banan
  • łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • jogurt naturalny


Do przygotowania placuszków potrzebne nam będą 2 miski.
Oddzielamy żółtka od białek i w jednej z misek ubijamy na sztywno piane, natomiast do kolejnej wrzucamy żółtka .
Banana ucieramy na papkę na najmniejszych oczkach tarki i wraz z reszta składników dodajemy do żółtek (oprócz 1 łyżeczki kardamonu).

Ubitą piane dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy wszystko w całość.

Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i formujemy okrągłe placuszki.


Do polania użyłam jogurtu naturalnego, do którego dodałam resztę kardamonu, natomiast mojej siostrze bardzo smakowały ze świeżym bananem, a jej mężowi z dżemem / więc do wyboru do koloru :)


-------------------
English version
-------------------


Banana pancakes with cardamom based on ricotta cheese 
  •   250 g ricotta cheese 
  •   3 eggs
  •   1.5 tablespoons of flour
  •   1 tablespoon of bran (very small)
  •   1 tablespoon honey
  •   1 medium banana
  •   2 tsp cardamom
  •   1 tsp cinnamon
  •    plain yogurt to cover
To prepare pancakes will we need two bowls. 
Separate the yolks from the whites, and whip the whites in one bowl - the yolks put to the second one. 
Grind the banana pulp on the smallest mesh grater and along with the rest of the ingredients add it to the yolks 
(except 1 tsp cardamom). 
Whipped egg whites add to the rest of the ingredients and gently combine all together. 
Tablespoon portions of dough put on heated pan and form round pancakes.
For covering I used a plain yogurt mixed with the rest of cardamom.

18 komentarzy:

  1. rewelacyjna propozycja (jak zawsze zresztą), lekkie i pyszne - no i z ricottą!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tam lubie, jak wszystko pachnie kardamonem :) Placuszki fantastyczne, zaluje, ze w tygodniu nie mam czasu na takie sniadania...

    OdpowiedzUsuń
  3. och, a ja się tak jeszcze do końca nie przekonałam do kardamonu. zjadam, owszem, ale nie pałam do niego jakąś wielką miłością.. co innego takie placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kardamon, banany, rocotta.. same pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kardamon jest cudowny. Już uwielbiam te placki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placuszki z ricotty, z bananem i kardamonem musiały byc jeszcze lepsze! ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. kardamon ma wspaniały zapach. który z pewnością rozpromienia uśmiech na twarzy. tak bardzo potrzebny w obliczu takiej pogody.
    ach, ta piramida placuszków wspaniała.
    pyszne placki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne :) wygląda jak wielowarstwowy torcik.

    OdpowiedzUsuń
  9. When they're stacked together like that, you can't help but want more! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę powiedzieć, że naprawdę dobre. Może nie wyszły mi takie ładne równiutkie jak Twoje, ale smak super. Smak banana, nie to co jakieś sztuczne aromaty. Naprawdę dobre.
    Ale jestem mimo wszystko dość sceptycznie nastawiona, bo jest dużo przepisów, które na co dzień się nie sprawdzą z tego względu, że musiałabym ciągle kupować nowe składniki i przede wszystkim często dość drogie... No ale raz na jakiś czas można z Twojej strony skorzystać. Te placuszki akurat nic nadzwyczajnego nie mają w sobie, więc jest ok.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. czy moge zamiast otrebow pszennych uzyc zytnich ?

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam placki z ricotty - ich smak i konsystencja - nie do opisania !

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.