piątek, 17 lutego 2012

Nasz czekoladowy czwartek

Nie bojkotowałam w tym roku tłustego czwartku, w sumie to ostatni tydzień był "tłusty"
W Szwecji można dostać mnóstwo genialnych wypieków, natomiast klasycznego pączka
się tu na pewno nie znajdzie.. dlatego z samego rana postawiłam ogromną ilość ciasta drożdżowego
(ogromną jak na 2 chude siostry, jednego nieobecnego do 18stej męża i jednego noworodka)
Z całości usmażyłam każdemu po jednym klasycznym pączku, a resztę wykorzystałam do mojego
ulubionego, sprawdzonego przepisu na..






Zawijane drożdżówki z gorzką czekoladą
Kaloryczność 1 drożdżówki przy podziale na 12 równych porcji:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady


Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, sól, jaja i rozpuszczone masło, 
a na końcu rozpuszczone w mleku drożdże.

Ciasto zagniatamy na jednolitą, nie zostającą na dłoniach masę 
(możemy użyć maszyny do wypieków chleba używając programu 
podstawowego tylko do wyrobienia ciasta), przykrywamy ściereczką 
i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny (lub dłużej, minimum do podwojenia objętości).

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki prostokąt.
Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią równo cały placek.

Chwytamy górny dłuższy brzeg ciasta i zwijamy je w rulon, 
który następnie kroimy na około 4-5 cm kawałki.

Każdy kawałek zgniatamy lekko nożem, aby boki uniosły się nieco ku górze.

Drożdżówki układamy w odstępach 3 cm od siebie na papierze do pieczenia 
i pędzelkiem smarujemy każdą mlekiem.



Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut, aż się zarumienią.



Może Wy spróbujecie za rok.. ;)

22 komentarze:

  1. Świetny pomysł i jeszcze z czekoladą to już totalna rozpusta dla podniebienia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są! i szczerze?
    wolałabym taką drożdżóweczkę od pączka xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy takiej drożdżówce nie jeden pączek wymięka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają, zdecydowanie bardziej apetycznie niż wszystkie pączki razem wzięte :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ślicznie wyglądają :)
    Wymieniam na białą czekoladę i porywam jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co czekać aż rok? Na pewno wypróbuję wcześniej :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moze zabrzmi to jak bluznierstwo, ale te zawijance sa chyba lepsze niz wszystkie paczki swiata! Powod? Czekolada, naturalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wyglądają takie pozawijane :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za drożdżówkami, ale może po spróbowaniu tych zmieniłabym zdanie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, uwielbiam takie bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają mega smakowicie, aż mi tu brakuje takiej choćby jednej do kawki;(

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, uwielbiam drożdzówki z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjnie wyglądają i z pewnością podobnie smakują. Zapraszam na http://www.niebogotowacchce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. UUU, świetny pomysł, piekłam podobne, ale z nadzieniem z cukru, cynamonu i rodzynek, ale na czeko chyba też niedługo sie skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wonderful recipe! Thank you for sharing it on RecipeNewZ! Our visitors love it, and now it is featured on our Facebook page: http://www.facebook.com/recipenewz as one of the most popular posts. Congratulations!

    OdpowiedzUsuń
  16. A ile to ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  17. Przyłączam się do pytania o kaloryczność ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie wyglądają :) nigdy nie piekłam drożdżówek, ale dzięki temu przepisowi czuję, że to się wkrótce zmieni :D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.