wtorek, 7 lutego 2012

Dobry pieczony pączek nie jest zły

A to dlaczego? Pewnie dlatego, że zamiast 2 pączków smażonych, można zjeść
3 pączki pieczone.. oczywiście jeśli patrzymy na ich kaloryczność, 
że o zawartości tłuszczu nie wspomne ale czy ktoś faktycznie 
przejmuje się kaloriami w tłusty czwartek? 
Przecież w tym szczególnym dniu wszystkie kalorie idą w.. we włosy! 
Przynajmniej ja zamierzam wyznawać tę teorię i zjem kilka(naście?) 
smażonych pączusiów mamy mojej przyjaciółki, które przyrządzi dla nas na 
"tłusty poniedziałek", ponieważ w czwartek wciąż będę w Szwecji.
Tak czy inaczej obiecałam, że będą "dietetyczne" pączki, a więc proszę w 2 wersjach..



Pieczone orkiszowe pączki z domowym dżemem truskawkowym
(porcji nie podam, to zależy jaką wielkość i kształt preferujecie :) )
  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g otrębów orkiszowych lub pszennych
  • 70 g brązowego cukru + 20 g waniliowego
  • 25 g masła
  • 14 g suchych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • dżem
  • Mleko do posmarowania + cukier puder do posypania


Ciasto można wyrobić ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba / za pomocą miksera.
Podgrzewamy mleko oraz roztapiamy masło.
W mleku rozpuszczamy cukier i wraz z masłem oraz jajkami dodajemy do suchych produktów, zagniatamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy na dość gruby placek i szklanką wycinamy możliwie duże koła, które potem odrobinę rozciągamy, aby łatwiej była nam domknąć w środku dżem (dawałam 1 łyżeczkę do każdego, pączki są dość małe).

Przygotowane porcje układamy na papierze do pieczenia i smarujemy po wierzchu mlekiem.

Część pączków zrobiłam też w "oponkowej" wersji bez nadzienia, część ciasta rozwałkowałam na placek grubości ok 1 cm, największą szklanką wycięłam duże koła, a następnie kieliszkiem środki.
Również układamy na papierze i smarujemy mlekiem.


Obie wersje pieczemy 30 minut w temp 180 stopni (na ostatnie 3 minuty włączyłam nawiew).

Gdy będą chłodne posypujemy cukrem pudrem, lub możemy użyć lukru :-)


Dorzucam do:


14 komentarzy:

  1. Ależ mam ochotę na pączki! :D Fajnie wyglądają te Twoje pieczone wersje :) Smakują pączkowo czy bardziej bułkowo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że tłusty czwartek coraz bliżej... Apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja myślałem, że na tłusty czwartek po prostu szarpnę się i zjem 2 banany ;o

    Czy można tutaj użyć mąki pp zamiast zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie przepadam za pączkami kupnymi ale takiego z chęcią bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. :D a nie są bardziej jak bułki?

    OdpowiedzUsuń
  6. ale za to jakie te pączki!
    mąka orkiszowa. cudowne nadzienie. bez tłuszczu.
    o ja Cię kręcę!
    można wcinac bez jakichkolwiek wyrzutów. tylko się
    rozkoszowac.

    OdpowiedzUsuń
  7. te pieczone kuszą mnie bardziej niż smażone, zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. @ Siaśka i Sara - w teorii musiałyby być jak bułki, ale chyba świeże drożdżowe ciasto z dżemem i cukrem pudrem zmienia je w moim mniemaniu ;-) na pewno to nie to samo co smażony, ale też nie gorszy :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zastąpić suche drożdże świeżymi? Bo akurat takie mam w domu;)Jeśli tak to ile ich użyć? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Użyj ok 35 gram :) smacznego!

      Usuń
  10. właśnie dziś piekłam, są pyszne:) a jak uzupełniasz te pączki dżemem, czy łączysz dwa małe placuszki, w środku których jest nadzienie? czy masz jakiś inny pomysł?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam :) wyszły bułkowate, ale i tak są bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Juz ciasto rosnie, zobaczymy czy mi wyjdą takie ładne jak Tobie:))) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.