wtorek, 17 stycznia 2012

Serowe paluchy z pesto

(scroll down for english recipe)


Kolejny wpis z serii raczej nie-dietetycznych, ale za to mamy do czynienia
ze zdrowym tłuszczem, który bądź co bądź też jest nam potrzebny :)
Przepis o tyle fajny, że nie opiera się na cieście francuskim, choć takie
można odnieść wrażenie kiedy już ich spróbujemy.
Bardzo polecam do barszczu, jeśli ktoś jest znudzony klasycznymi pasztecikami.


Serowe paluchy z pesto
Przepis na około 12 paluchów


Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Na wypełnienie:
  • ok 80 gram parmezanu lub innego twardego sera żółtego (ilość i rodzaj pozostawiam Waszym preferencjom)
  • 4-5 łyżeczek pesto


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W międzyczasie na najmniejszych oczkach tarki ucieramy ser żółty.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o grubości ok 3 mm (trzeba podsypać mąką, żeby się nie przykleiło) a następnie:


Smarujemy prostokąt pesto, zostawiając ok 2cm dłuższych boków, aby później mogły się skleić.
Następnie startym serem posypujemy połowę ciasta częścią przykrywamy równo drugą część (jednym słowem składamy na pół wzdłuż dłuższego boku).

Tak złożone ciasto znów rozwałkowujemy, po czym kroimy w 3-4 centymetrowe paski, które zwijamy w ruloniki i układamy na papierze do pieczenia.



Paluchy pieczemy w temp 180 stopni ok 25 minut, jeśli się nie zarumienią można zostawić na kolejne pięć, lub włączyć termoobieg i doglądać dość często, żeby się nie spiekły.
Podawać na ciepło, najlepiej z gorącym barszczem lub inna zupą.




english version

Pesto cheese sticks

For the dough:
  •      2 cups wheat flour type 500
  •      15 g fresh yeast
  •      1 1/2 teaspoon salt
  •      1 teaspoon sugar
  •      3/4 cup warm water
  •      1 tablespoon olive oil

For filling:
  •      about 80 grams of parmesan (could be more)
  •      4-5 tablespoons pesto

Dissolve yeast in warm water with sugar
Along with olive oil and salt add to the flour and knead the dough, then leave to rise for about an hour.

In the meantime grind cheese on the smallest "eyes" of grater.

When the dough will double its amount, rool it into a rectangular (a thin one).

Smear the rectangle with pest, leaving about 2cm long sides.. 
Sprinkle with grated cheese, cover with half the dough equally a part of the second part (in a one word, half-fold along the long side). 
Rool out the dough again, then cut into 3-4 inch strips, wrap the rolls and place on a baking paper.


Bake 25 minutes in 180 'C, serve hot for example with Your favorite soup :-)

21 komentarzy:

  1. Aaaa smakowite! :D U mnie dzisiaj była pizza, ciasto podobne :) Chętnie bym spróbowała takich paluchów wypełnionych pesto rosso :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, wyglądają!

    i ten ogromny kawał sera na zdjęciu , fenomenalny:) - KobieceMysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dietetycznie, czy nie, ale za to bardzo pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. robilam takie z ciasta francuskiego. pychota (;

    OdpowiedzUsuń
  5. mm z tym pesto muszą być obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie bułki! Kupowałam kiedyś takie gotowe w Delimie, ale 4,50 za małą bagietkę to marnotrawstwo. Ale teraz juz wiem, że mogę sobie takie zrobić sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile sztuk z tego przepisu wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależnie jak grube paseczki wytniesz ok 13-15 sztuk

      Usuń
  8. wyglądają naprawdę apetycznie, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mnie interesuje smak tych paluchów, na pewno się skusze na ich zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł! i muszą być mega pyszne!
    zapraszam również do siebie! allepysznie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży. Jak to wyglada z suszonymi? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje! Jutro zrobię:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. mega są! dziś rano zobaczyłam przepis, popołudniu już je robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. swietne sa :) na pewno wykorzystam przepis - dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zamiast pszennej zrobić pół na pół z pszenną razową? :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.