czwartek, 5 stycznia 2012

Pikantny krem z marchwi

Kiedy pierwszy raz robiłam tę zupę, w zamyśle miała być pomidorowa
ale z biegiem czasu przekształciła się raczej w krem marchewkowy,
choć tak naprawdę składa się z wielu innych warzyw.
Szybki i fajny pomysł na obiad, szczególnie jak wracamy 
do domu zmarznięci, bo jest dość pikantna i rozgrzewająca.



Zupa krem z marchwi
  • 350 ml wody
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 sproszkowanego chili
  • 50g mieszanki warzywnej na wywar
  • 130 g marchwi
  • 1/2 dużego pomidora
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 1 łyżka śmietany 12%


Do gotującej się wody wrzucamy pół kostki bulionu warzywnego i gotujemy mieszankę warzywną na wywar (ja używam mrożonych warzyw, choć najlepiej użyć świeżych takich jak por, pietruszka, marchew, seler..).

Marchew obieramy i kroimy w plastry lub kostkę.
Cebulę oraz pomidora również lekko rozdrabniamy i wszystko razem wrzucamy do wywaru.

Dodajemy chili oraz przecier pomidorowy.

Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu ok 15-20 minut, po czym blenderujemy na krem.

Do miseczki wsypujemy ok 2 łyżki kaszy kus kus, dzięki czemu zupa będzie treściwsza i jeszcze bardziej zgęstnieje. Kus kus zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 3 min aż napęcznieje.

Na końcu zabielamy śmietaną lub jogurtem.

9 komentarzy:

  1. pyszna :D wiesz jak ja rzadko jem zupy!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada!
    Taka zabielana najlepsza. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę miseczkę, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurczę, sama bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i wyszła pyszna:)nie miałam kaszy kuskus. Zamiast niej dałam taki malutki makaron - zacierka i też bardzo pasował:)

    AGATKO mam pytanie: czy miałabyś opcję na blogu tak zrobić, żeby czytelnik miał jakąś możliwość odznaczania dań, które już wypróbował?czasem się gubię co już robiłam, a co jeszcze nie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ostatnich chłodnych dniach jem ją nałogowo, cieszę się, że smakowała! :)

      Twój pomysł jest bardzo dobry - niestety obawiam się, że na chwilę obecną a wykonalny, ponieważ aby każdy mógł odznaczać przepisy, na stronie musiałaby być opcja posiadania swojego konta, co na blogerze jest chyba nie możliwe. Na pewno gdy w niedalekiej przyszłości zabiorę się za tworzenie strony internetowej to będę o tym pamiętać :)

      Usuń
  6. Pani Agato jaka jest wartość kaloryczna jednej porcji zupki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie! Będę musiała wykonać ją u siebie z racji tego że uwielbiam zupy krem. :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.