wtorek, 3 stycznia 2012

Muffiny marchewkowe

(scroll down for english)


Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych,
a że w formie muffinki jest wygodniej to czemu by nie?
Wypiek również można dodać do dość niskokalorycznych a babeczki.
A w środku oczywiście same zdrowe rzeczy - pełnoziarnista mąka,
suszone owoce, marchew - jednym słowem dużo błonnika.


Muffiny marchewkowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru brązowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 180 g utartej marchwi
  • 50 g rodzynek
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 35 ml oleju roślinnego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 


    Ten przepis zalicza się do kategorii "w jednej misce" - czyli począwszy od przesiania mąki, wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, następnie dodajemy płyny, utartą marchew.
    Wszystko razem łączymy łyżką i nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta do foremek.


    Babeczki pieczemy w temperaturze 180 'C przez 30 minut, następnie wyciągamy z foremek/papilotek i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.




    English version


    Carrot muffins
    (recipe for 12 muffins)
    •      150 g of wheat flour
    •      100 g wholemeal rye flour
    •      60 g brown sugar
    •      10 g of vanilla sugar
    •      180 g grated carrots
    •      50 g of raisins
    •      25 g candied orange peel
    •      1 and 1/2 teaspoon baking powder
    •      80 ml of milk
    •      35 ml of vegetable oil
    •      1 teaspoon of cinnamon
    •      1/2 teaspoon nutmeg
    •      2 tablespoons of cocoa
    •      2 eggs
    •      2 tablespoons sour cream (12%)
    This recipe is a really simply one.

    Finely grated carrots add to a bowl, then put there all of the rest ingridients (it actually doesnt metter which comes first).
    Mix everything carefully, and using a table spoon put small portions to the forms.
    Bake in 180'C degrees for 30 minutes.

    10 komentarzy:

    1. Pycha! Uwielbiam takie ciacho marchewkowe(robię dość podobne, też z dodatkiem kakao), jest proste i smakowite! Torcik uroczy, ale ja i tak wolę patrzeć na muffinki, ładnie im z tą chmurką śmietankową! :D

      OdpowiedzUsuń
    2. jutro idę kupić frmę na muffiny :D pewne upeikę :D

      OdpowiedzUsuń
    3. Zdrowe, małe przyjemności. ;) Już chyba mam pomysł na moje marchewki...

      savouringme.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam ciasto marchewkowe! A tutaj jeszcze serek śmietankowy kusi, mmm..

      OdpowiedzUsuń
    5. Marchewkowe ciasta uwielbiam. Muffinów z jej dodatkiem jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają przepysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Świetny pomysł na użycie marchewko do słodkości;)
      Pozdrawiam!
      M.

      OdpowiedzUsuń
    7. już w piecu! Ciekawe co będzie, odstawiłam jedynie rodzynki i skórkę bo nie miałam, ale wsypałam słonecznik zobaczymy co będzie.

      JEstem blogiem zachwycona!

      OdpowiedzUsuń
    8. Sama wymyślasz te wszystkie przepisy na słodkości? :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, wszystkie przepisy są mojego autorstwa, no może oprócz jednego czy dwóch, ale jest to wtedy zaznaczone w treści :-)

        Usuń
    9. Wyszły przepyszne!!! :)

      OdpowiedzUsuń

    Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.