poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kasza manna z jabłkiem

To jest zdecydowanie totalny powrót do dzieciństwa,
kiedy wołałam wieczorem "mamooo zrób mi kaszke manne"
na zmianę z "mamooo zrób mi omleta".
Oczywiście obie te potrawy są dziecinnie proste i teraz często
przygotowuje je sama, a więc podzielę się z Wami moim tradycyjnym
wykorzystaniem kaszy manny (jednym z tysiąca..), dołączając przy
okazji do uroczej durszlakowej akcji "retro kuchnia" 




Kasza manna z jabłkiem i cynamonem

(kaloryczność kaszki z rodzynkami i bez miodu)
  • 40 g kaszy manny 
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 100 ml mleka
  • 280 ml wody
  • 1 jabłko (ok 150 g po utarciu)
  • 3 łyżeczki miodu (lub słodzik)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)


    W rondelku gotujemy wodę.
    W między czasie obieramy jabłko i ucieramy je na tarce na najmniejszych oczkach, tak aby powstał mus.

    Gdy woda się zagotuje, w osobnej szklance mieszamy kasze mannę oraz len z mlekiem i wlewamy ją do gotującej się wody cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki.
    Kiedy kaszka zacznie gęstnieć, zostawiamy ją na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
    Pod sam koniec dosładzamy i ponownie mieszamy.

    Całościowo gotujemy kaszkę ok 3-4 min (zależnie od tego czy używamy błyskawicznej czy zwykłej).
    Gotową ściągamy z ognia i dodajemy do utartego jabłka.

    Następnie dodajemy cynamon i opcjonalnie rodzynki.
    Kaszka jest dużo smaczniejsza jeżeli jabłko jest kwaskowate, dlatego polecam np Glostery :)





    19 komentarzy:

    1. strasznie ładna jest ta Twoja miseczka z manną:-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Piękna!
      I ja też niedawno po około dziesięciu latach myślę kupiłam sobie w sklepie kaszę manną. Niesamowity powrót do dzieciństwa :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Cudowne wspomnienie, na pewno wykorzystam przepis, wieki nie jadłam kaszy mannej :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Idealna, lekka kaszka. Uwielbiam :)

      OdpowiedzUsuń
    5. mniam smak dzieciństwa kocham :D

      OdpowiedzUsuń
    6. ja uwielbiam kaszkę mannę z bananem, ajjj smaki dziecińswa.

      OdpowiedzUsuń
    7. Miseczka idealnie dopełnia klimat "z dzieciństwa" :D

      OdpowiedzUsuń
    8. Na prawdę to lubię. I na dobrą sprawę, zaczęłam ją jeść dopiero kilka miesięcy temu. Kocham ten smaczek i konsystencję. :D

      OdpowiedzUsuń
    9. Wszystko przepysznie wyglada!
      xx

      OdpowiedzUsuń
    10. O jaaaa ale mam ochotę okrutną :)

      OdpowiedzUsuń
    11. A ja mam pytanie :)
      Agatko..Czy kasza faktycznie jest dietetyczna? Pytam bo ją ubóstwiam, a zamierzam radykalnie zmienić nawyki żywieniowe :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kasza manna przede wszystkim cechuje się wysoką łatwo strawnością, dlatego też często znajdujemy ją w diecie dzieci : )
        Oczywiście nie dostarcza nam tak dużej ilości błonnika jak na przykład płatki owsiane (jeżeli mówimy o produktach śniadaniowych).
        Dla mnie jest w diecie o tyle wygodna, że przy nie dużej jej ilości mogę stworzyć naprawdę dużą śniadaniową porcję, po której przynajmniej kilka godzin nie jestem głodna i dodatkowo jest to dla mnie porcja płynów z rana, bo niestety często zapomina mi się o piciu wody ;-)

        Usuń
    12. Czyli można jeść ale nie przesadzać :) Dzięki wielkie za odpowiedź :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Ja niestety nie pamiętam swoich kasz z dzieciństwa, ale napewno były przepyszne, tak jak ta! Zrobiłem już dwa razy, i nie ma lepszego posiłku po ciężkim treningu! Polecam wszystkim i podziękujmy Agacie za to, że dzieli się z nami tymi pomysłami.

      OdpowiedzUsuń
    14. Piszecie ,że pięknie wygląda ,że macie ochotę , ale ja właśnie ją zrobiłam i zjadłam ! Napiszę krótko -NIEBO W GĘBIE ! Nie gapcie się na obrazki , jak małe dzieci , tylko do roboty , bo warto!Dziękuję za pyszny , ba -przepyszny przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    15. Właśnie ją zjadłam i była obłędna, wspaniały przepis!:) Żeby jeszcze mieć taką miseczkę jak na zdjęciu, marzenie :D

      OdpowiedzUsuń
    16. Co jeśli nie mam mielonego lnu? Pominąć czy czymś zastąpić ?

      OdpowiedzUsuń
    17. Proponuje pominąć. Cieżko zastąpić len. Gdzie kupujesz mielony len?

      OdpowiedzUsuń
    18. A czy można mleko zastąpić wodą, tzn. użyć w sumie 380ml wody?

      OdpowiedzUsuń

    Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.