środa, 11 stycznia 2012

Kardamonowo-cynamonowy chlebek

Zauroczył mnie bardzo przepis na te cynamonowe chlebki, 
na który wciąż natykam się na różnych blogach przeglądając tastespotting.
Niby typowe ciasto drożdżowe, ale fajnie się je tak "urywa" listkami.
Przepis oczywiście zredukowany do wersji light, na miodzie, ze śladową 
ilością tłuszczu i oczywiście częściowo na pełnoziarnistej mące :-)
Nie ma nic lepszego do kawki na śniadanie lub po pracy.


Kardamonowo-cynamonowy chlebek
100 gram to ok 290 kcal, przy czym 100 g to 1/6 całego chlebka :-)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 ml mleka
  • 40 ml wody
  • 30 g margaryny śmietankowej
  • 45 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 15 g świeżych drożdży

Połowę mleka podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy miód i margarynę, odstawiamy do schłodzenia.

Resztę mleka podgrzewamy i w szklance rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.

Do mąki dodajemy jajka, oba wcześniej przygotowane płyny, połowę cukru waniliowego i odrobinę kardamonu i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość cienki w miarę prostokątny placek i dalej postępujemy zgodnie z tym co widać na zdjęciu:



Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy odrobiną mleka z łyżką rozpuszczonego masła, następnie posypujemy równo mieszanką cynamonu, kardamonu i reszty cukru waniliowego.

Placek kroimy w paski, które potem układamy jeden na drugim i kroimy na prostokąty.
Powstałe stosiki drożdżowych płatków układamy dość ciasno w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

12 komentarzy:

  1. Mmmm! Smakowity :D Fajnie, że z mąką pełnoziarnistą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za poparcie ;) Chlebek cudo, muszę w końcu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł;) na pewno dużo zdrowszy jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! A wszystko co w wersji lżejszej to po świętach bardzo wskazane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ajajaj:)
    jaki cudowny, jak tylko pozbędę się diety to zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł "technologiczny"! Muszę go wypróbować. A takie smaki uwielbiam·. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kardamon+cynamon, piękne połączenie.
    Podobają mi się te chlebki, osobiście jeszcze ich nie robiłam, ale Twoja wersja light do mnie przemawia. Dodałabym tylko trochę konfitury z pomarańczy, choć i bez niej jest pewnie nieziemski!

    pozdrawiam

    PS Ładnie u Ciebie i dobrze, że wszystko jest fajnie wyjaśnione+ zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  8. ale miły chlebek! chętnie go zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ile tych jajek? :) (w składnikach ich nie widziałam :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, gdzieś mi umkneły w składnikach, już uzupełniłam - jajek ma być 2 :)

      Usuń
  10. Czy można zrobić tylko z mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.