środa, 18 stycznia 2012

Deser marcepanowo - bananowy

I kto powiedział, że na diecie nie można sobie pozwolić na deser?
Na pewno to nie byłam ja, choć w prezentowany poniżej pewnie
nie zadowolił by mojej mamy, która na pytanie
- "No to co byś zjadła, żeby poprawił Ci się humor?"
ma zawsze jedną i tą samą odpowiedź:
-"Ciastko z kremem :("
Chociaż kto wie.. amatorką marcepanu jestem właśnie po niej ;-)


Deser marcepanowo - bananowy
Porcja ok 270 kcal
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cappuccino marcepanowego
  • 20 g marcepanu
  • ok 50 g banana
  • 100 ml mleka (użyłam 1,5%)
  • 50 ml wody
  • 10-15 g migdałów


Kawę i cappuccino zalewamy gorącym mlekiem i wodą.
Do kubka wrzucamy kawałki banana, marcepan oraz migdały - całość blenderujemy dość długo, aby migdały całkiem się rozdrobniły.

Po przelaniu do szklanki posypujemy przyprawą do kawy lub cynamonem.

Można też podawać na zimno - ale mnie dużo bardziej smakował na gorąco :-)


7 komentarzy:

  1. Pewnie już to mówiłam, ale uwielbiam Twoje przepisy !

    OdpowiedzUsuń
  2. taratata, gdzie można kupić drukarkę kucharską? (Byłoby za pięknie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na zdjęciu bardzo apetycznie. Szkoda, że nie pijam kawy :). Spróbuję wykombinować coś podobnego na bazie czekolady:). Zapraszam do siebie na bloga :).

    OdpowiedzUsuń
  4. wooow:) ale smaczny musi być.
    tak lubię marcepan!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.