środa, 4 stycznia 2012

Bułeczki ziołowe

Piękne, rumiane, pachnące i puszyste,
najsmaczniejsze takie gorące, niezdrowe ;-)
Ziołowe bułeczki oczywiście można doprawić swoim
ulubionym zestawem ziół, najlepiej świeżych.
Żadne kupione pieczywo nie smakuje tak dobrze jak własne.


Bułeczki ziołowe 
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 10 g suchych drożdży (lub ok 20 g świeżych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • Po 1 kopiastej łyżce oregano, bazylii i rozmarynu
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Do mąki dodajemy suche drożdże, lub z odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn świeżych.
Dodajemy resztę suchych składników, następnie oliwę, jajko i mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.
(jeśli ciasto robimy w maszynie, należy pamiętać o kolejności płynne-suche)

Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 'C, a ciasto dzielimy na ok 10 równych części, formujemy okrągłe kulki, które lekko spłaszczamy i układamy je w niewielkich odstępach na blaszcze z papierem do pieczenia.


Przykrywamy je ściereczką na 30 min i znów pozwalamy im urosnąć, a następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.


Posmarowane bułeczki posypujemy oregano


Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.



Masło oczywiście tylko tak dla ozdoby hehe ;-)

13 komentarzy:

  1. Smakowite buły! :D Fotki też fajne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie piekłam, śliczne ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. baardzo chcę upiec bułeczki na śniadanie. bardzoo!:) tak zachęcasz, że szok!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm! Ten zapach jest cudowny!
    Robiłam podobne, po prostu rozpływają się w ustach. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny też dobre ;) Jestem z okolic Rybnika - Gaszowice. A ty?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam przepuklinę rozworu przełykowego, a z tym wiąże się refluks. Niestety mogę jeść tylko pszenne pieczywo. Wypróbowałem przepis, ale zamiast mąki żytniej użyłem tylko pszennej. Bułeczki rewelacja! Dzięki Tobie chyba już nigdy nie kupię bułek w sklepie. Dziękuję! Polecam wszystkim borykającym się tak jak ja z chorobą. Adam

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej , można zamienić proporcje ? Dać 0,5 szklanki mąki pszennej i 2/5 żytniej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9-10 bułek, zależy jak duże uformujesz :)

      Usuń
  9. Czy można upiec je z mąki razowej? I jakie proporcje?
    Może to być 4 szklanki tylko razowej, czy np. 3,5 razowej i 0,5 pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie moge uwierzyc ,ze dopiero teraz odkrylam Twoja strone !! Bułeczki z otrebami juz gotowe , a jeszcze tyle przepisow do zrealizowania :) Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie typy mąki powinnismy uzyc ? pszenna taka 550 ?a żytnia po prostu pełnoziarnista ?:)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.