niedziela, 11 grudnia 2011

Bułki pszenno-żytnie z oregano

Ciężko powiedzieć, żeby jakiekolwiek pieczywo było "dietetyczne", różnice w kaloryczności między bułką A a bułką B są naprawdę niewielkie. Nie mniej jednak pieczywo białe jest mniej wskazane, bo szybko podnosi cukier we krwi
(ważna sprawa dla cukrzyków oraz ludzi stosujących się do diety Montignaca).
Tak czy owak, jako że my Polacy bez pieczywa ani rusz, polecam ciemne, a szczególnie własnej roboty. Przeciętna bułka tej samej wielkości co kupiona w sklepie waży 2 razy tyle :-)


Bułki pszenno-żytnie z oregano
  • 150 ml letniej wody
  • 80 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g masła (miękkiego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • Oregano
  • Płatki owsiane górskie do posypania
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, sól, oregano) oraz dodajemy masło.
Następnie do suchych składników dodajemy rozczyn drożdży oraz stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto (gdyby było zbyt luźne, można dodawać mąkę).

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Piekarnik nagrzewamy do 220'C, a gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego bułeczki w dowolnym kształcie (powinny być mocno spłaszczone, bo później bardzo wyrastają). Porcje ciasta należy ułożyć na papierze do pieczenia w 3-5 cm odstępach i pozostawić na ok 15 min do wyrastania.
Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy bułki mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi, które dociskamy delikatnie, żeby nie sypały się po upieczeniu.

 Piec około 15 min, powinny się zarumienić.

8 komentarzy:

  1. ile wychodzi bulek z tego przespisu?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zależnie od upodobania co do wielkości ok 6-8 sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają! Od paru miesięcy jem głównie ciemne pieczywo, mam swój ulubiony chleb słonecznikowy. A za własne pieczywo na pewno w przyszłości się zabiorę! Takie ciepłe, świeże bułeczki muszą być pyszne. Z czym je najchętniej jesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to zależy czy akurat mam ochote na słodkie czy pikantne ;-)
    Bardzo lubie z twarogiem i dżemem jakkolwiek dziwnie to nie brzmi dla niektórych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zobaczyłam te bułki to pomyślałam własnie o twarogu! A jeśli na słodko, to u mnie zamiast dżemu byłby miód. Takie połączenie z dzieciństwa, z babcinego domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne buły, muszę koniecznie wypróbować w domu.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile kalorii może mieć jedna bułeczka?

    OdpowiedzUsuń
  8. upiekłam ale jakoś nie byłam zachwycona

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.